Авточасти

8 неща които трябва да знаете за да поддържате вашия автомобил в оптимална форма

8 неща които трябва да знаете за да поддържате вашия автомобил в оптимална форма

8 неща които трябва да знаете за да поддържате вашия автомобил в оптимална форма

Обслужване на леки автомобили отнема повече от пълнене на вашия танк или смяна на масло в двигателя. Колата много прилича на тялото ви. Колкото повече се грижим за нея, толкова по-дълго ще издържи. Ако искате да запазите вашето превозно средство да работи безпроблемно за години напред, трябва задължително да наблюдавате и да сменяте на време следните осем неща за подръжка на вашия автомобил:

1. Горивен филтър

Горивният филтър работи постоянно когато колата е запалена и горивната помпа е активна, тъй като неговата работа е предотвратяване на замърсявания които могат да запушат инжекторите. Но ще е необходимо да се сменя с течение на времето. Горивния филтър се намира или под капака, отстрани до двигателя или в резервоара на автомобила. Най-добре е да дадете на автомонтьор да смени вашия филтър, тъй като горивните филтри често се поставят под налягане и горивопроводите трябва да бъдат безопасно нагънати. Горивни филтри трябва да се сменят на всеки 2 години или 30 000 километра.

2. Акумулатор

При смяна на акумулатора, се уверете, че използвате само акумулатор, който съвпада със спецификациите на производителя. Помислете върху това да използвате акумулатори за напреднали технологии които са с по-добро представяне и удължен живот. Акумулатора трябва да се сменя на всеки 48 до 60 месеца, или когато е необходимо.

3. Въздушен филтър

За да се избегне повреда на двигателя, въздушни филтри спират прах и отломки да влизат в двигателя. Въздухът който минава покрай сензора на двигателя и отива към въздушния поток трябва да бъде свободен от замърсители. Въздушните филтри трябва да се подменят когато е необходимо, или в зависимост от условията на шофиране на автомобила. Шофьорите, които живеят в сухи и прашни условия, каквито са тук в България, ще трябва да сменят филтрите по-често, отколкото някой, който кара предимно в по влажни условия. Ако не знаете кога да смените вашия филтър , най-добре е да го правите при всяка смяна на маслото на двигателя, на всеки 12 месеца или на 15 000 километра.

4. Филтър и маслото на автоматична скоростна кутия

За да държите маслото на вашата автоматична скоростна кутия чисто и да избегнете повреда във вашата кола, трябва да знаете, че филтъра и маслото на вашата скоростна кутия трябва да се сменя. Те предотвратяват триене и поддържат кутията да работи в нормални температури. Някои механици може да ви съветват, че смяна на масло и  филтър не са необходими, но това зависи от производителя и превозно средство. Автоматични трансмисии не се нуждаят от подмяна, докато не стигнат 160 000 километра или 320 000 километра. Най-добре е да се провери графика за поддръжка в наръчника.

5. Ангренажни ремъци и ремъци на двигател

Някои двигатели с горни разпределителни валове имат ангренажни ремъци, които имат ограничен живот. В ръководство на вашия автомобил ще пише на какъв пробег е препоръчително да смените ангренажния ремък. Нормален пробег за смяната  е всеки от 70 000 до 100 000 километра за ангренажни ремъци, и на всеки 3 години или 50 хиляди километра за ремъци на двигателя.

6. Гуми

Представянето на гумите на колата ви е много важно за безопасността, ефективността и ефикасността на вашия автомобил. С течение на времето, повечето гуми ще загубят ефективността от гледна точка на тяхното сцепление и спирачна способност. Гумите трябва да се сменят когато стигнат до минималната безопасна дълбочина на протектора което е 1.6 милиметра или на всеки 6 до 10 години.

7. Охлаждаща течност (Антифриз)

Течността в радиатора може да служи като антифриз, охлаждаща течност и предпазва от корозия в охладителната система. Трябва да проверявате течността редовно, за да може да поддържа чистота и да не дава на двигателя да прегрее. Когато сменяте течността трябва да слагате само течност която отговаря на вашата кола. Течността е препоръчително да се сменя на всеки 2 години или 35 000 километра.

8. Спирачки

Спирачките са най-важната характеристика на колата ви, и винаги трябва да се обърне внимание на тяхната поддръжка. Спирачната система е от съществено значение, за да се гарантира безопасността на пътя. Подмяна на спирачките може да бъде лесно и рентабилно. Слушайте за по-пискливо скърцане, звук или шум, идващ от спирачките. Проверявайте нивото на спирачната течност и го сменяйте на всеки 2 години или 35 хиляди километра преди накладките ви да са стигнали минималната безопасна дебелина.