Авточасти

Как да се подготвим за зимните пътувания? Част 2

Как да се подготвим за зимните пътувания? Част 2

Как да се подготвим за зимните пътувания? Част 2

1. Стъргалка за лед

Този приятел

, не просто трябва да присъства в комплекта за пътуване, той трябва да стои отпред до Вас. Исмислете му подходящо място около таблото, така че да е на една ръка разстояние сутрин. Ще Ви е от полза в периода октомври - април, а като се замислите това са си 6-7 месеца. 

 

2.  Допълнително шише течност за чистачките, която е подходяща за ниски температури

Една резервна течност в багажника, ще спести проверяването всяка седмица или момента с неприятните изненади. Никога не е излишна.

 

3.  Течен парафин, вазелин или голяма кутия евтин крем

Което и да изберете, резултатът ще бъде еднакво добър. Намажете оплътненията на вратите  багажника и ще се радвате на лесно отваряне на всяка врата през цялата зима.

 

4.  Фенерче или преносима светлина (в комплект с допълнителни батерии)

За дълъг път са ефективни и полезни. Ако закъсате, случи се нещо лошо или се налага да сигнализирате на останалите водачи, ще Ви е от полза. Освен това ще бъде много по-удобно, при повреда вечер, когато трябва да погледнете под капака. Не че светлината от телефона няма да Ви свърши работа, просто фенерчето ще може да освети по-добре и по-навътре, а вие няма да се притеснявате, че ще изцапате телефона си с масло или мръсотия.

 

5.  Комплект топли дрехи, заедно с шапка, панталон за защита от вятър и здрави и  топли обувки

Един комплект топли дрехи, дори и работни, може и ще ви предпази във всяка ситуация на пътя през зимата. Не го подценявайте и не го пренебрегвайте.

 

6.  Куфарче за оказване на първа помощ

Аптечката си е задължителен атрибут за всяка ситуация. Без значение от сезона, проверявайте я периодично и я допълвайте, когато се налага. Без значение дали сте на ски, плаж или за нещастие сте попаднали в ПТП, чисти бинтове и марли, спирт и риванол трябва да са налични.

 

7.  Пътна карта

Една карта на страната или на мястото, където отивате, трябва да имате отпред на таблото. Навигацията е хубаво нещо, но може да и паднат батериите. Добрата стара хартиена карта, може да полвате като резервен вариант.

 

8.  Спрейче за размразяване на стъкла, ключалки и врати 

 

Този спрей ще съкрати усилията и борбата по вкарване на автомобила в режим подходящ за пътуване. Не е скъп, а е полезен и ефективен при нужда.