Авточасти

Как да се подготвим за зимните пътувания? Част 1

Как да се подготвим за зимните пътувания? Част 1

Как да се подготвим за зимните пътувания?  Част 1

С настъпването на първите студове, заледявания и слани, е време да се ориентираме към началото на подготовката за зимния сезон. Сменете гумите, проверете маслото, антифриза, акумулатора, чистачките. Дотук добре. Сега остава да проверите всички дреболии, които се търкалят отзад в багажника, дали са си на мястото и има ли повреди от предходния зимен сезон. За да бъде по-лесно шофирането зимата, направете си един зимен комплект за пътуване. С негова помощ ще услесните работата си по автомобила.

 

Ето какво е хубаво съдържа комплектът за пътуване :

 

1. Подходящи вериги за гумите

Дори и в момента да не планирате ходене на планина или преминаване през проходи в тежки зимни условия, не се знае какво ще Ви щукне през онзи януари, в който намерихте невероятното намаление за любимия курорт докато седяхте на толпичнко на дивана. Запасете се отсега с един комплект вериги. Дори и да не потрябват на Вас, може да услужите на приятел. Те са компактни, не заемат място, а и няма да ви пречат отзад в багажника.

 

2. Торба пясък или сол (или материя за подлагане)

Ако живеете край морето сигурно ще си кажете, че при Вас сняг почти не вали. Замислете се обаче, че и управниците често следват тази максима и дори един не много обилен снеговалеж създава предпоставки за усложнения по пътя. Торбата с пясък или сол заема повече място в багажника на автомобила от веригите, но пък с нея ще се справите по-бързо, ако изпаднете в затруднение. Да сте подготвени, значи да успявате да излезете от всяка ситуация с бързина и усмивка.

 

3. Рогозки за сцепление

Ако смятате, че това е прекалено, може да ползвате и стелките на предните седалки. Ако искате да спестите място, просто сложете рогозките под стелките. Хем ще имате двойна сигурност за купето, хем ще сте оптимизирали просторанството в купето.

 

4. Лопата за сняг

Едно от най-важните приспособления за зимни условия. С нея бързо ще можете да изринете около автомобила и да потеглите. Най-често сутрините, в които сме се успали, са същите сутрини, в които е навалял обилно сняг и закъснението за работа ни е сигурно.

  

5. Четка за сняг

С четката е много по-удобно да свалите снега от автомобила, без да се намокрите. Дългата дръжка ще Ви помоне да достигнете и по-труднодостъпните места.