Авточасти

Как да намалим от разхода за гориво?

Как да намалим от разхода за гориво?

Как да намалим от разхода за гориво?

Автомобилът е необходимост, така както е необходима и качествената му поддръжка и добрата профилактика. Затова спестяването на гориво е от основно значение за всеки.

Може да започнете с директна голяма инвестиция, купувайки специализиран автомобил топ хибрид или електромобил. За съжаление за момента цената им все още е доста висока. Може да инвестирате също, преработвайки стандартния си автомобил в електромобил. Тук разходите са сериозни и варират в диапазон между 7 000 лева и 15 000 лева. Според експертите, инвестицията се възвръща след около две години.

Ако не можете да си позволите лукса на нов автомобил или трансформацията му в електро автомобил, то можете да опитате да спестите от гориво с по – прости методи.

Шофирайте плавно. Ако рязко ускорявате или намаляте, рискувате да увеличите разхода си за гориво с около 30%. Затова бъдете плавни и нежни на пътя.

Превключете на по – висока предавка, когато давате газ при ускорение. Това ще повлияе на икономичността на вашето шофиране.

Редовно сменяйте маслото и необходимите филтри и други авто консумативи. Ако двигателят ви е в изправност и са направени най – правилните настройки, разходът за гориво може да падне до около 5%.

Следете налягането в гумите. Ако спазвате предписанията за поддържане на налягането, освен че им гарантирате по – дълъг живот, може да избегнете и преразход над 3%.

Нa всеки приблизително 50 килограма, разходът скача с 1-2%. За да предотвратите излишни харчове, просто се отървете от излишните неща в багажника и на задната седалка. Така хем ще си осигурите пространство, чистота и комфорт, хем ще се почувствате по – добре от факта, че спестявате.

Вентилаторът е напълно достатъчен за постоянна употреба. На климатика може да разчитате при силни горещини. За останалото време, знайте че климатикът натоварва работата на двигателя и увеличава разхода за гориво.

Затворете прозорците при шофиране с висока скорост. Не само заради предпоставката за настинка или схващане. При влизането на въздуха в купето, скоростта намалява. За да се компенсират физичните закони, трябва да подадете повече газ, което би довело отново до по – висок разход за гориво.

Следвайте точно инструкциите за това, какво масло да купите. По този начин ще икономисате още -2% от горивото.

С тези прости стъпчици, ще си осигурите по – рядкото посещение на бензиностанцията и ще спестите време и пари.