Авточасти

Как се отразяват новите технологии върху безопастноста на шофирането!

Как се отразяват новите технологии върху безопастноста на шофирането!

Как се отразяват новите технологии върху безопастноста на шофирането!

Докъде фантастиката вече е станала реалност? Всъщност за последните 200 години животът на хората се променя драстично. А какво ще кажете за последните 30 години? Повечето хора помнят времето, когато да имаш телевизор беше лукс. Днес във всяка стая има един, при това с плосък екран и LED екран и висококачествена резолюция. Нека надникнем и как технологиите влияят над безопасността при шофиране.

 

Автомобилната компания Волво Карс – символ за сигурност и комфорт на пътя, разработва нови иновативни идеи за по – безопасно шофиране. Проектът включва 100 автомобила със самоуправление и цели мащабното приложение на този тип автомобили в ежедневието на всеки потребител. Съвместно с Шведската транспортна администрация и други участници от сектора, от Волво са на път да пуснат в експлоатациа през 2017 година първите самоуправляващи се автомобили в Германия, като в последствие да се започне серийно приозводство и по-масова употреба. По този начин от компанията се надяват да се намали броя на пътните инциденти и да се подобри безопасността на пътя.

 

Във Великобритания пък се модифицират модели на Пежо като се добавят допълнителни системи, за да могат възрастни хора над 65 години, спокойно да управляват автомобил. Самите системи са за наблюдение на остротата на зрението на водачите, техния пулс и работа на сърдечно – съдовата система. Според статистиката най – голям брой рискови ситуации предизвикват именно водачите над 65 години на пътя. С модифицирането на новите технологии, учените от Нюкасъл, се надяват да увеличат увереността на  хората зад волана.

 

В САЩ са насочили усилията си към създаването на вибриращ волан, който да помага в критични ситуации. Системата има добро приложение при шофиране на силно слънце и лед. Как действа? Когато се отчете опасно отклонение от пътя и възможност за излизане в банкета, воланът се задейства и посредством сензори, започва да вибрира, приканвайки водачът да завие.