Авточасти

Как да поддържаме правилно електоромобил или хибрид

Как да поддържаме правилно електоромобил или хибрид

Как да поддържаме правилно електоромобил или хибрид

Ако сте си купили хибрид или електромобил явно Ви е грижа за разхода на гориво и за опазването на околната среда. Тъй като все още хибридите и електромобилите са рядкост, ето няколко полезни препоръки по поддръжката и доброто им състояние

 

.

 

Следете състоянието на батериите. Хибридните автомобили ползват така наречените призматични батерии. Те са с ограничен живот от около 10 000 цикъла на разреждане и зареждане и при нормална работа губят около 10% от собствената си мощност за една година. Затова е важно да следите състоянието на автомобила си. Проверявайте редовно батериите. В момента всички автомобилопризводители са насочили усилията си към осъвършенстване на технологиите и внедряване на все по-устойчиви батерии с по-голям капацитет и по-дълъг живот.

 

При хибридните автомобили е важно да се следи и състоянието и работата на двигателя. Тъй като той е по-особен, електрониката оказва много по-силно действие и е от по-съществено значение за правилното му функциониране. Редовно правете диагностика, за да сте сигурни в правилното функциониране и добрата работа на компютъра и неговия софтуер. Грешките на софтуерно ниво, могат да окажат негативни последствия и върху механичната работа на автомобила.

 

Шофирайте умерено и внимателно. Резките потегляния и спирания, както и агресивното каране не влияят добре на хибридните автомобили. Ще намалите живота на батериите като същевременно ще повишите разхода на гориво. Ако сте „агресивен” шофьор

 

, хибридният автомобил просто не е за Вас. По-добре са откажете от идеята, вместо да се изнервяте допълнително и да създавате предпоставки за неприятни инциденти по пътя.