Авточасти

Как да поддържаме селскостопанска техника

Как да поддържаме селскостопанска техника

Как да поддържаме селскостопанска техника

Инвестицията в селскостопанска техникапечели на всеки производител време и по-добра обработка на отглежданите култури. За да се предотвратят сериозни и неприятни последици от ремонти по време на активния сезон, е важно всеки земеделец да се грижи за техниката си. Превантивните мерки и профилактика се отблагодаряват, намалявайки възможността за по-сериозни ремонти

 

 

Базирайте избора на машина съобразявайки се с нейните мощност, производителност, консумация на гориво, пазарна стойност, гаранции, благонадеждност. Уверете се, че купувате техника съобразена с вашите необходимости. Ако спестите от цената за сметка на мощността и производствения капацитет, рискувате да претоварите машината. В резултат тя ще се амортизира много по-бързо и това ще доведе до ненужни ремонти. Машина подходяща за вашето стопанство, означава полезен инструмент и инвестиция за дългосрочна ползотворна работа.

 

Човешкият фактор е следващата основна точка, на която да обърнете внимание в процеса на грижа за техниката. Изберете квалифицирани кадри, които да се грижат за поверената земеделска техника, по време на нейното ползване. Изисквайте от тях да са се запознали със спецификите по управление и начин на работа. Така ще сте сигурни в добрата и правилна експлоатация на машината. Важно е да се отбележи, че при неправилна употреба или неспазване на начините за работа със земеделската техника, първо може да я повредите сами и второ ремонтът да не бъде поет от гаранцията. Това ще оскъпи двойно създалата се ситуация. Ще губите едновременно от това, че машината не работи и ще трябва да заплатите ремонта. Затова се погрижете за доброто управление на вашата земеделска техника.

 

Сигнализирайте за проверка при първите симптоми. Ако чуете шум, който не ви харесва, ако нещо в начина на работа се промени осезаемо, по-добре спрете. Обадете се на техниците по поддръжката или в гаранционния сервиз и обяснете какво се е случило. Дори и да не дойдат на място, специалистите по телефона могат да ви зададат въпроси, с които да анализират ситуацията и да открият има ли проблем и до каква степен той може да бъде сериозен. Ако ви кажат, че може да продължите работата си, ще сте спокойни, че няма сами да създадете предпоставка за бъдещи сериозни повреди.

 

Обърнете внимание на софтуера. Проучете го в детайли. Днешните комбайни, трактори, вършачки 

 

и друга земеделска техника, нямат нищо общо с картините, които изникват в съзнанието ни, при изброяването им. В повечето случаи, те по-скоро приличат на космически кораби отвътре. Електронизацията и компютъризацията при земеделската техника е също толкова напреднала вече, колкото и при автомобилите. Затова се образовайте и обърнете внимание на специализираните софтуери за работа на машините. Ще ви е от полза.