Авточасти

Защо да се държим вежливо с автомобила на пътя?

Защо да се държим вежливо с автомобила на пътя?

Защо да се държим вежливо с автомобила на пътя?

Покупката на качествен автомобил сама по себе си не е достатъчна, за да си осигурите безпроблемно и безаварийно шофиране. Необходимо е също и да полагате грижи за изправността на колата преди път и по време на път. По този начин ще осигурите по-дълъг и безавариен живот на автомобила и ще пътувате безопасно.

 

Спирайте плавно и на скорост на светофари и при натоварен трафик. Ще намалите разхода на гориво в градска среда. Ако сте на междуградски път  шофирате в колона, следвайте колоната, вместо да изпреварвате колите една по една. Времето, което ще спестите няма да е повече от петнайсетина минути, а разхода може да скочи с до 20 лева нагоре.

 

Загрейте колата преди да тръгнете. Така ще оптимизирате работата на двигателя. Шофирайте плавно и избягвате резките спирания. Ще спестите от гориво и ще удължите живота на накладките. Да не забравяме и комфорта на пътниците, които ще са благодарни, че са пътували без да им прилошее.

 

Проверявайте гумите. Следете колко са напомпени, грайферите и дали са изтъркани или не. За да е по-комфортно управлението и от съображения за сигурност на пътя, следете гумите при всяко зареждане на гориво. Отнема не повече от 2 минути общо, а предимствата са много.

 

Антифриз и масло. Един път в месеца, когато сутрин не бързате, отворете капака на колата и проверете нивата на антифриз и маслото. Двигателят ще се отблагодаря и дълъг живот, а антифриза ще се погрижи за безпроблемното шофиране в зимните месеци.

 

Избягвайте дупките. Освен трафика и пътната обстановка, следете и състоянието на пътя. Невнимателното шофиране по разбит път, може да доведе до изкривяване на джантите, проблеми по ходовата част и окачването. Избягвайки дупките, избягвате посещенията в автосервизи, вулканизатори и гумаджии.

 

Бъдете вежливи към автомобила, отансяйте се към него с грижи и добро отношение и той ще ви отвърне със същото. Повече отговорност, означава по-малко ремонти.