Авточасти

Лека кола или джип? Какво да изберем?

Лека кола или джип? Какво да изберем?

Лека кола или джип? Какво да изберем?

Когато стане време за покупка на нов автомобил, често пъти през главата ни минават много идеи за това, какъв би могъл да бъде той. Дали да бъде седан, хеджбек, джип, триврат или с пет врати, колко ни се иска да гори, скъпи ли ще са резервните части и поддръжката ... Един, втори до безброй, а може би не винаги си даваме сметка как трябва да отговорим.

 

Когато се чудим дали да изберем джип или лека кола, винаги първо трябва да си поставим критерии, на база които, да дадем оценката си и да достигнем до съответното заключение. Дали автомобилът ще бъде нов или втора ръка, това не е от толкова голямо значение. Редно е обаче да се запитаме, какво търсим и защо искаме да сменим колата си.

 

Ако сте шофьор с опит, няма да ви притесни факта, че джиповете са по – нестабилни на пътя. Това е така, тъй като центърът на тежеста е изместен по – високо. В резултат не трябва да въртите рязко волана, тъй като има опасност да излезете от пътя. Леката кола често е за предпочитане при младите шофьори.

 

За сметка на това, джиповете са по – практични, ако живеете в отдалечена местност или ви притесняват повече дупките по пътя. Високопроходимата кола ви дава повече избор за пътищата, които да изберете. Ако сте фен на планинските местности, палатките като начин на отдих и отдалечените кътчета с тесни пътеки, за вас това е по – добрият избор.

Колко сте готови да отделите на месец за този разход? С джипа ще ви излезе по – неизгодно, тъй като поддръжката им е по – скъпа. Това се дължи както на факта, че авточастите им са скъпи, така и на по – големия разход за горива, тъй като джиповете обикновено са по – мощни.

 

Паркирането с лека кола е удоволствие, но е необходимо и да се съобразите с определени паркоместа. При джипа ограничения няма. Може успешно да минете през високи бордюри или на места със силно неравен терен.

 

Важно е да обърнете внимание и на капацитета на колата. Тук няма правилен отговор. Просто съпоставете леката кола и джипът, между които избирате. В някои случаи, едните разполагат с по – голям багажник, в други е обратното. Преценете също дали това е част от критериите ви за избор.

 

Каквото и да изберете, постарайте се да достигнете до правилното решение, като направите подробен анализ на желаната от вас покупка. Емоционалните решения от този тип, често могат да се окажат неподходящи.