Авточасти

Неща които трябва да знаете когато купувате нови гуми

Неща които трябва да знаете когато купувате нови гуми

Неща които трябва да знаете когато купувате нови гуми

Изборът на гуми, който е точно за вас включва множество съображения. Ще дойде момент, в който трябва да смените гумите си, независимо дали сте купили нов или употребяван автомобил. Единственият начин по който превозно средство ще се движи гладко по пътя е ако има перфектни гуми. Ако колата ви е с изтъркани или стари гуми, вие със сигурност няма да оцените начина по който колата се движи, мощността на двигателя или дори луксозния стил. Така че е изключително важно да знаете тези неща при закупуване на нов комплект гуми:


Трябва да знаете вашите очаквани нужди и начин на каране.

 

Определете потребностите на гумите, преди да говорите с продавач. Кажете им това което търсите. Какви да са на външен вид и какви характеристики да имат и те ще ви предложат според зависи от вашия ценови диапазон. Някои от другите фактори които трябва да гледате са живота на протектора, возията и управлението и условията на шофиране. Важно е да се изяснят тези фактори с продавача, за да изпитате максимално удоволствие от шофирането.


Трябва да знаете вида на гумите

 

Има определен тип гума за определен тип превозно средство. Типове гуми, налични в момента включват гуми SUV, гуми за високи обороти, гуми за всякакви терени, гуми за камиони, зимни гуми, летни гуми, оф-роуд гуми, ниски гуми и всесезонни гуми.

Всеки един от тези гуми са проектирани да се адаптират към вида на пътя, времето, или сезон. Например, гуми за високи обороти са меки гуми и имат сковани странични стени, които са перфектни за сцепление и маневреност. Междувременно, всесезонни гуми, които се търкат по-бавно от други видове, са добри за движение по заснежени, мокри или сухи пътища. Ето защо, от решаващо значение е да се знае в какво време ще карате вашия автомобил.

 

Трябва да знаете размера на гумите

 

Не всички гуми са едни и същи. При избора на гуми, трябва да знаете, че всеки вид се отличава със скоростен индекс, ниво на натоварване, радиална конструкция, диаметър на джантите и други. Ако ви интересува размера на гумите, можете да го видите като погледнете кода намиращ се на страничната стена на гумата. Пример за код е LT190 / 60R16 60 Н М + S, където LT се отнася за вида на гумите, 190 е широчината през протектора, а 60 е  виочината на гумата в съотношението с ширината на гумата.

Обикновено, старата гумата се заменя гума която има същия размер. Въпреки това, промяна на размера на гумите, може да помогне за подобряване на представянето на вашия автомобил. Например, ако изберете да сложите по ниски гуми, може да се повиши стабилността на автомобила. От друга страна, гуми с по-малък размер значително подобряват поведението и комфорта на автомобила.

Ако дойде момент, че трябва да смените само една гума, не забравяйте да изберете гума със същия скоростен индекс, същата товароносимост, същаташарка и марка. Обикновено това се случва, когато само една гума е повредена, има неравномерно износване, или е дефектна. Ако трябва да сменяте две гуми, най=добре е да ги поставите на задната ос.


Позитиви и негативи когато купувате по-големи гуми:

 

1.Не купувайте гуми които имат ниска товароносимост.

2.Изберете гума, която е достатъчно широка за вашия автомобил.

3.Купете си гуми, които не създават триене по време на спиране.