Авточасти

Защо смяната на маслото на автомобила е важна?

Защо смяната на маслото на автомобила е важна?

Защо смяната на маслото на автомобила е важна?

Автомобилното масло е изложено ежедневно на допир с горивото. По време на работата на двигателя в цилиндрите горивото изгаря и микроскопични твърди частици и нагар се смесват с маслото. Филтърът задържа голяма част от тях, но в определен момент капацитетът му достига своя максимум и трябва да бъде сменен. В резултат маслото започва да губи качествата си и става негодно за употреба.

 

При редовна смяна на маслото ще запазите дългия живот на двигателя дори и при голям пробег. Ако ползвате качествени консумативи ще си гарантирате допълнително спокойствие при експлоатацията.  

 

Маслото променя качествените си характеристики при контакт с металните части под влияние на температурата. Затова дори и да не сте ползвали автомобилът усилено, специалистите препоръчват смяната на маслото да се извършва поне един път в годината. При редовно шофиране трябва да процедурата трябва да се извърши при достигане на пробег от 10 000 км за минерално масло, между 10 000 - 12 000 км за полусинтетично масло и 15 000 км  за синтетично масло.

 

Ако автомобилът е по-стар може да заплатите допълнително за промиване на двигателя. След източване на старото масло се използва специално масло за отстраняване на излишните частици и отлагания. Попитайте дали в сервиза предлагат и допълнително изсмукване на остатъците. Така ще подобрите работата на двигателя. 

 

стари книги

Вискозитетът /гъстотата/ на маслото е сред основните му характеристики. При промяна на температурата се променя и вискозитетът. Затова всеки производител препоръчва определен тип масло, чийто параметри да съвпадат с характеристиките на двигателя. Можете да изберете различна марка. Важно е показателите да останат същите. Ако не сте сигурни какво масло да купите, доверете се на специалистите в сервиза.

 

Дългият живот на двигателя и правилното му функциониране зависят до голяма степен от редовната подръжка и смяната на маслото и филтрите. Затова отделяйте време и средства и ще си спестите възможните тежки последици.