Авточасти

Какво е хубаво да знам за климатика на автомобила ми?

Какво е хубаво да знам за климатика на автомобила ми?

Какво е хубаво да знам за климатика на автомобила ми?

От  допълнение към базовите модели, днес климатикът на автомобила като че ли се превърна в не просто лукс, а необходимост за добрата атмосфера в купето. Това важи особено за летните месеци, когато пътуването на дълъг път през деня може да бъде истинско наказание.

 

Всъщност климатикът играе важна роля за безопасното шофиране, тъй като оказва сериозно влияние не само на пътниците, но и на водача. Оптималната температура подобрява реакциите като неутрализира възможностите за грешки и забавени реакции, които е доказано, че се очестяват при температура над 30 градуса.

 

Отворете прозорците преди да включите климатика. Така ще освежите въздуха и ще спомогнете за по-бързото охлаждане в последствие, тъй като ще сте извели акумулираната топлина от купето.

 

При стартирането на климатика оставете вентилатора да работи на максимум и при най-ниска температура /стандартно 18 градуса/. Когато вътре се охлади достатъчно, оптимизирайте работата на климатика като увеличите градусите, до желаната температура и намалите скоростта на вентилатора. Така ще избегнете неприятното усещане за течение и ще се предпазите от настинка. 

 

Ако стъклата се запотят, включете климатика на 25 градуса /това обикновено е най-високата температура/ и усилете скоростта на вентилатора. Така бързо ще се справите с изпотените стъкла. Ползвайте режим размразяване. При влажно време насочете потока от въздух към стъклата и активирайте подгряването, което е за задното стъкло.

 

Ако преминавате през силнозамърсени места или през тунел

 

, изберете вътрешна циркулация на въздуха. Така ще избегнете вкарването на мръсен въздух отвън в купето. Въпреки това не шофирайте прекалено дълго време в този режим, тъй като ще намалите нивото на кислород, който постъпва в автомобила. Може да си позволите вътрешната циркулация на въздуха за около половин час.

 

За да оптимизирате работата на климатика, нагласете температурата в диапазона 20 – 22 градуса. Ако сте с малки деца или спирате често, вдигнете температурата до 25 градуса. Така няма да натоварвате климатичната система и да вдигате прекалено разхода на гориво.

 

Ако ползвате често климатика, следете редовно доброто състояние на въздушния филтър. Така ще си гарантирате чист въздух в купето. Важно е също да миете кондензатора на климатика. През лятото се отстранява натрупаната мръсотия, а през зимата солта. Обърнете внимание в автомивката, да насочат водната струя към кондензатора под 90 градусов ъгъл, защото ребрата му са тънки, а струята е силна и може да се огънат.

 

При включване на климатика, ще отнемете до 10% от мощността на двигателя 

 

и ще увеличите разхода на гориво с около 1л. на 100 км пробег