Авточасти

Какво да правим ако имаме проблеми с горивната помпа?

Какво да правим ако имаме проблеми с горивната помпа?

Какво да правим ако имаме проблеми с горивната помпа?

Всеки автомобил има различна горивна помпа. На първо място разликите идват от това дали колата работи с бензинов или дизелов двгател.

 


Чрез бензиновата помпа двигателя се снабдява с нужния дебит гориво в  налягане. При моноинжекция налягането на бензоновото гориво е около 1 бар. При пълен инжекцион, налягането съответно достига до 3, 4 бара. При дизеловите двигатели горивото постъпва с нялягане около 3 бара. Каква е Вашата помпа, може да разберете от спецификаците на колата. Самата помпа може да бъде в резервоара или извън него, като по-често се позиционира около задния мост. Преди горивото да достигне до помпата, преминава през филтър, който да го почисти от ненужни твърди частици ли мръсотия, която може да задръсти или повреди помпата.


Най-често заради некачествено гориво или ръжда, филтрите се запушват и помпата изгаря. Ако случая е такъв, потърсете работеща нова помпа или запазена помпа “втора ръка” от някоя автоморга и я сменете. Ако не знаете как или нямате време, обърнете се към автомонтьор, който да се занимае със смяната.


По-добре се откажете от идеята, че помпата сама по себе си може да се поправи. Трудно ще намерите специалист, който да я отремонтира, а и ремонтът сам по себе си няма да даде гаранции за по-дълъг живот.


Ако не може да запалите или трудно стартирате двигателя, е твърде вероято да е в следствие на проблем с попата. За да сте сигурни, заведете автомобилът да го прегледат и да проверят проблема. Специалистите ще проследят какъв е дебитът, който помпата генерира. Ще погледнат дали случайно филтърът не е за смяна или има проблем в захранването.


Важно е да знаете, че за да бъде тестът успешен, трябва да осигурите поне 15 литра гориво в резервоара. Ако карате на газ, то трябва да имате и 15 литра газ минимум в бутилката. Това е необгодимо, за да се провери налягането и  охлаждането на помпата.