Авточасти

Какво да сменим като си купим употребявана кола

Какво да сменим като си купим употребявана кола

Какво да сменим като си купим употребявана кола

Закупуването на автомобил втора ръка е все още по-често срещано явление на българския пазар, макар и да се забелязва тенденция за увеличаване и броя на продадените нови автомобили през последните 5 години. Въпреки това все още автосалоните преливат от най-различни възможности за сделка, а обявите в интернет са меко казано безброй. Ако сте решили и сте купили автомобил „втора ръка”, имайте предвид, че освен стойността на самия автомобил, ще трябва да заплатите и за някои допълнителни разходи. Те са свързани с 

 

административни дейности и профилактика на колата с цел добрата и качествена работа и повишаване безопасността по време на шофиране.

 

Нека отбележим какви са допълнителните разходи, които ще извършите при покупката на употребявана кола. На първо място това са разходите по прехвърлянето на автомобила и включват нотариални такси и такси по регистрирането на автомобила на Ваше име в съответната Общинска данъчна служба. Изисквайте документите за платени данъци от предишния собственик. Не разчитайте на словесни обещания и уговорки. Това може само да създаде неприятности в бъдеще.

 

Оттук нататък трябва да се погрижите и за самия автомобил. Сменете маслото. Към него сменете и масления филтър. Така ще сте спокойни за правилната работа на двигателя. За значението на маслото за добрата работа на автомобила, може да прочетете достатъчно подробна информация. Не го пренебрегвайте! 

 

Сменете ангренажния ремък и ролка и не пропускайте да проверите горивните и  въздушните филтри. Ако имате съмнения по-добре ги сменете, отколкото да си навлечете неприятности след време. Не оставяйте сигурността на автомобила си в ръцете на случайността.

 

Проверете нивото на антифриза и се позаинтересувайте кога е сменян последно и дали е доливана вода. От тези детайли ще стане ясно какви грижи е полагал предишния собственик. Ще получите по-ясна представа какво би могло да Ви очаква.

 

Закарайте автомобила на сервиз и помолете да направят цялостна проверка

 

. Поискайте също да обърнат внимание и на спирачната течност. Рядко хората я сменят, освен ако не е належащо.

 

Уплътненията са друг съществен елемент, който е редно да проверят в автосервиза. Ако са се амортизирали, от тях е възможно да започнат течове и това да доведе до прегряване на двигателя или дори блокирането му. Затова изисквайте старателна проверка на всички уплътнения.

 

Нека се провери и акумулаторът. Ако е за смяна или му е нужно презареждане, е по-добре да го знаете и да имате наум какво да очаквате. С наближаването на студените зимни месеци, едни от най-често срещаните проблеми са свързани с лошата поддръжка на акумулатора.