Авточасти

Какво трябва да знае всеки за превантивно техническо обслужване за да имате по-добре работещ автомобил?

Какво трябва да знае всеки за превантивно техническо обслужване за да имате по-добре работещ автомобил?

Какво трябва да знае всеки за превантивно техническо обслужване за да имате по-добре работещ автомобил?

Превантивна поддръжка е от съществено значение ако искате колата ви да работи по-добре и по-дълго. Собствениците на автомобили трябва да са наясно с важността на разкриване и предотвратяване на проблеми на автомобила си, за да се избегнат и да се намалят бъдещите разходи. Превантивна поддръжка може да бъде сложна задача, която може да изисква квалифициран механик, но ето някои основни неща, които можете да направите:

 

1. Запознайте се с авточастите на автомобила.

Отделете малко време, за да се запознаете с частите на вашия автомобил. Знаейки частите на вашия автомобил е от съществено значение за поддържане на отлично представяне на вашия автомобил, както и предотвратяване на бъдещи проблеми. Прочетете и се опитайте да разберете наръчника на автомобила, и така ще имате някаква представа коя част може да се е повредила по време неочакван инцидент. По този начин ще бъдете по-добре подготвени, а дори може да сте в състояние да оправите проблема веднага. Също така, не се колебайте да се свържете с производителя на вашия автомобил за по-важна информация.

 

2. Не забравяйте да проверите хидравликата на автомобила.

За колите ще бъде изключително трудно да маневрират, ако хидравликата им не е изправна. Хидравличната течност трябва да бъде сменяна на всеки 80 хиляди километра. Механични кормилни части могат да бъдат поддържани чрез прилагане на смазка или масло. За хидравлични кормилни помпи, старата течност трябва да се сменяна с прясна течност за предотвратяване на замърсявания от корозия на вътрешните компоненти.

 

3. Проверка на масло и маслен филтър на регулярна основа.

Маслото се нуждае от добавки, които могат да помогнат за предотвратяване на корозия и натрупване на утайки. Добавките позволяват на маслото да тече при изключително ниски или високи температури. Прочетете ръководство на вашия автомобил, за да знаете на какъв пробег да смените маслото си. Не забравяйте да слагате масло което е подходящо за вашия автомобил.


4. Не забравяйте да въртите гумите си отпред и отзад и да ги балансирате.

Една от най-важните части на вашата кола, която може да ви застраши или спаси живота са гумите ви. Атмосферното налягане в гумите трябва да се проверява редовно, за да се уверите, че те са балансирани. Трябва да планирате въртене на гумите отпред и отзад. Повечето гуми обикновено се въртят на всеки 6 месеца или 8000 километра.

 

5. Предотвратете прегряване на автомобила, като си проверявате охладителната течност.

Охладителната течност е отговорна за източването на топлината от двигателя на колата. Бъдете сигурни, че охладителната течност функционира добре, особено когато планирате дълго пътуване. Колата трябва да има достатъчно смес от вода и антифриз в охладителната течност, за да може да охлажда двигателя. Ако спазвате тази процедура, ще спестите доста пари от ремонти по двигателя.

 

6. Ходете при обучен и надежден механик.

Изберете механик, който е достатъчно квалифициран, за да направи качествени прегледи и профилактика на вашия автомобил. Образовайте се като накарате механика си да ви обясни основните резервни части и услугата, която предоставят, за да се удължи живота на вашата кола. Обърнете специално внимание на функцията на всеки компонент, и се опитайте да се запознайте с начините за предотвратяване на щети върху всеки един от тях.