Авточасти

Всичко полезно за системите за паркиране

Всичко полезно за системите за паркиране

Всичко полезно за системите за паркиране

Системите за паркиране /парктроник/ са все по-употребявано удобство, което улеснява шофьорите във всички възрасти. Самите устройства локализират препятствията в радиус от около 3 метра от автомобила и ориентират водача за разположението на колата. Благодарение на сензорите си и с помощта на светлинни и/или звукови индикатори информират за заобикалящи предмети в съответния диапазон. Така паркирането става значително по-лесно, независимо от габаритите на автомобила. С негова помощ въртенето и непрестaнните наблюдения в огледалата стават по-различни.

 

Парктроникът е удобство за начинаещите шофьори като ги ориентира много по-лесно относно габаритите на автомобила и неговото разположение в пространството. Парктроникът е удачен вариант и за автомобили тип „баничарка”, чиито задни стъкла са затъмнени и видимостта назад е не просто трудна, а невъзможна. Страничните огледала не могат да обхванат изцяло какво се случва в задната страна на колата.

 

Ако сте решили да оборудвате автомобила си с такава система, проучете видовете системи и разликите между тях. Не само относно цените, но и качеството и броя на датчиците. Основно се предпочитат парктроници с 4 датчика. С помощта на сензори датчиците засичат наличието на обекти в предната и задната част на автомобила и информират водача

 

. На пазара се предлагат още парктроници с 2, 6 и 8 датчика, чиито сензори се поставят по различан начин и на различни места.

 

Поддържайте датчиците на парктроника чисти, тъй като от напластена мръсотия може да започнат да отчитат грешно или да не спират да подават сигнали и да Ви объркат. Това важи особено при по-обилен снеговалеж. В такива случаи освен да изчистите и да размразите ключалките, стъклата и огледалата на автомобила, е необходимо и да почистите и размразите датчиците.

 

За монтаж на системата за паркиране, обърнете се към квалифицирани специалисти. Грешката при монтажа може да повлияе отрицателно при бъдещата работа на системата. Най-основно значение при правилния монтаж оказва височината, на която се поставят устройствата. Производителите опоменават на опаковката инструкции за правилното монтиране и е желателно те да се спазват, за да не се нарушат техническите им показатели или да се започне с неправилното отчитане на данни.

 

Ако сте решили сами да поставите парктроник на автомобила си, погрижете се за детайлното проучване на тази работа и стъпките, по които да я извършите. В интернет ще откриете съвети и клипове с практически казуси, с които бихте могли да се сблъскате по време на техническото изпълнение по монтажа

 

. Важно е също да познавате добре ел. инсталацията на колата и по какъв начин да монтирате дисплея на таблото, така че да не ви пречи.