Авточасти

Прости правила при купуване на кола втора ръка!

Прости правила при купуване на кола втора ръка!

Прости правила при купуване на кола втора ръка!

Нямате достатъчно финанси, за да си позволите изплащането на нов автомобил? В такъв случай вместо да си вземете абонаментна карта за автобуса, просто проверете автомобилите втора ръка. Употребяваните автомобили ще намалят първоначалните  разходи по покупката, а ако внимавате при избора си, може да спечелите спокойствие и безпроблемно шофиране в бъдеще. Ето няколко прости правила, с които да сте сигурни, че сте направили добра покупка.

 

1.  Проучете пазара

Трябва да сте наясно как се движат цените на модела, на който сте се спрели. Ако цената е драстично по-ниска, това воже да бъде сигнал за сериозна техническа повреда. В такъв случай говорете директно с търговеца или директно продължете към следващата обява.

 

2.  Огледайте удрян ли е автомобилът

За да сте сигурни, че автомобилът е в изправност и не е претърпявал катастрофа, проверете за заварявани детайли, когато вдигнете капака. Огледайте също дали сглобките между калниците и вратите са еднакви. Разстоянието или разликата е сигнал за смяна на някоя от авточастите. Обърнете внимание на фаровете. Ако решетките изглеждат като нови или са с различни номера, попитайте търговеца за причината. Проверете също подкалниците. Това става като завъртите волана на автомобила докрай и погледнете гумите. Ако са там и са здрави, значи всичко е в ред.

 

3.  Какво ще кажете за ръжда по автомобила?

По-скоро не? Тогава внимателно проследете всички лайсни, вратите, калниците, заварките, багажника, около резервната гума и под капака. Вашата наблюдателност може да ви се отплати и да свалите от цената, ако откриете ръжда.

 

4.  Направете диагностика на автомобила!

Не струва скъпо, а ако сте решили да купувате, за предпочитане е да изхарчите между 10 – 50 лева сега, отколкото стотици напред във времето. Така ще сте спокойни и уверени в решението си. Поискайте да карате автомобила сами до сервиза, в който правят диагностика. Така ще направите тест драйв и ще може да усетите бъдещата си кола. Същевременно ще проверите и ходовата част. При висока скорост се ослушайте за странични шумове. Ако нещо не ви хареса, поискайте да я погледне и механик.