Авточасти

Безопасни с автомобила на пътя

Безопасни с автомобила на пътя

Безопасни с автомобила на пътя

Като се постопли времето все повече ни обзема желанието за пътуване и откриване на нови чудесни места. В повечето случай това е свързано и с шофиране. Нека си припомним няколко прости стъпки за безопасност, за да не се озове автомобилът ни в автоморга и да си спестим главоболието от ремонтите и смяната на авточасти.

 

1. Сложете предпазния колан

Това ще гарантира собствената ви безопасност. Важно е също да го поставите, по начинът, който е указан, а не да „шмекерувате”. Предпазните колани са създадени с определени точки на натоварване, които при удар, да ви осигурят максимална безпосност и сигурност. Внимателното шофиране и коланът ще ви дадат спокойствие на пътя.

 

2. Ползвайте хендсфрий като говорите по телефона

Не струва много и може да го купите от всеки магазин за авточасти или онлайн. С помощта му ще си осигурите свободно действие и по – добра координация. Така ще сте много по – уверени и подготвени в случай на непредвидена ситуация.

 

3. Не карай пил!

Мотото на тази кампания трябва да стане и ваше мото, ако все още не е. Алкохолът забавя действията и реакциите, което може да доведе до сериозни последици, особено при шофиране с висока скорост. Ако сте излезли с автомобила си, ползвайте услугата „дринк енд  драйв” /колко странно изглежда написано на български/или си извикайте такси.

 

4. Пешеходци и велосипедисти са с предимство

Давайте им път. Децата са непредвидими сами по себе си, затова ако идите дете да чака на пешеходна пътека, пропуснете го да мине. Възростните и колоездачите са по – придвидими, но би бил прекрасен жест от ваша страна. Когато вали, помогнете на хората, като ги пуснете да минат и шофирайте със скорост, с която да не ги намокрите.

 

5. Спазване на ограниченията на скоростта

Има защо те да са там. Опасни кръстовища, опасни участъци, важно е да се съобразявате с пътната обстновка. Това ще ви помогне да намалите рисковите ситуации.

 

6. Носете каска, когато карате мотоциклет

След като освежите мотора си и смените нужните части, няма как да не излезете на пътя. Каската е от особено значение, затова не я подценявайте и не я  забравяйте. Дори и да не се съмнявате в собствените си способности, не гласувайте такова доверие на останалите учасници в движението. Някой може да не е обърнал внимание на точка 3.

 

7. Давайте добър пример за шофиране на децата

Възпитанието на пътя се учи от най – ранна възраст. Давайте пример на децата си и им обяснявайте знаците и правилата за движение по пътя. Така ще възпитате в тях култура на шофиране, която да им бъде от полза.

 

8. Използвайте детско столче

Предназначението му е ясно – за безопасност.  Специално съобразено с анатомията на детето, гарантира здравето и комфорта му по време на път.

 

9. Спирайте на стоп и на червен светофар

Следването на правилата ще ви спести главоболия по викане на КАТ, писане на обяснения и безкрайни разговори със застрахователи. Всъщност спирането на стоп или на светофар няма да ви забави, а ще ви спести време като го погледнете малко по – глобално.

 

10. Следете изправен автомобила си

Редовната поддръжка на овтомобила, смяната на гуми, масло, филтри и други консумативи и резервни части, ще подобри безопасността на автомобила ви. Грижата за него ще подобри представянето му на пътя и ще удължи живота му.