Авточасти

Спестяваме ли при движение на празен ход?

Спестяваме ли при движение на празен ход?

Спестяваме ли при движение на празен ход?

Често в компания на по бира се разискват теми от ежедневието, кой как е, какво ново се е случило. Почти задължително е да се включи и темата за автомобилите. Дали ще е кой в коя автоморга е бил и какви части е сменил, кой каква кола иска да си купи и на какви обяви е попаднал или просто дебнат на тема свързана с колата, вариантите са много. А като караме „на свободна”, спестяваме ли гориво?

 

При шофиране в града, за икономия на гориво е малко непосилно да говорим, но при шофиране на дълги разстояния извън града, може и да намалим литрите. Само по себе си движението на празен ход, означава автомобилът да не е на скорост. В този случай двигателят работи с минимално количество гориво, тъй като не му влияят допълнителни сили, предавани от колелата, при определена предавка.

 

При движение на скорост по наклон, без да подавате газ, автомобилът е в състояние на принудителен празен ход. Дроселовата клпа е затворена, оборотите са по – високи, но към цилиндрите на двигателя се подава въздух, а не гориво. Това е момент, в който реално вие не харчите много, тъй като движението е на въздух.

 

Поради тази причина и за двете тези има достатъчно доказателства. Разликата е, че в единия случай колата е по – стабилна. От гледна точка на безопасност на автомобила, а и за ваша собствена в крайна сметка, е да имате контрол над возилото. При карането на празен ход по наклон надолу нанасяте серизони щети по спирачките. От постепенното натискане и задържането им, реално създавате предпоставка накладките ви да се амортизират много по – бързо. Също така губите стабилност на пътя, а при по – висока скорост, това води и до по – сериозни рискове. Спокойствието и сигурността на пътниците, както и тези на останалите шофьори са отговорност на всеки водач. Това трябва да си припомня всеки, когато се качва в колата си, в онзи момент, когато завърта ключа или натиска бутона. Затова бъдете предпазливи на пътя. Дори и да се окаже, че движението на празен ход е по – икономично, специално във вашия случай, то разликата няма да е много голяма. Затова се запитайте, дали наистина си заслужава?