Авточасти

Подгответе автомобила за зимата!

Подгответе автомобила за зимата!

Подгответе автомобила за зимата!

Със застудяването на времето все по-близо се усеща предстоящата зима. За да не ви изненадат първите снегове и поледици, подгответе автомобила си. Ще се радвате на спокойно шофиране и ще сте уверени на пътя. Ето на какво да обърнете внимание: 

антикварни книги

 

Гуми

За да сте стабилни на пътя, е важно да смените от сега летните гуми с подходящи зимни такива. Зимните гуми са с по-различна “шарка” на грайферите и спомагат да се отделя снега при шофиране. Също така те са изработени от по-меки гумени сплави и са по-устойчиви на променливите температурни амплитуди. Една от най-честите причини за пътни произшествия са именно некачествените или несъобразените със сезона гуми.

 

Спирачна система

Докато сменяте гумите, проверете и състоянието на накладките, дисковете и барабаните. Смажете жилото на ръчната спирачка и огледайте маркучите за течове.

 

Акумулатор и запалване

Проверете състоянието на акумулатора, за да не се изненадате неприятно някоя сутрин преди да отидете на работа. Ако е необходимо го заредете или го подменете с нов. Проверете още системата за запалване. Сега е момента да се погрижите, ако има кабели за смяна и да отстраните пукнатините в капачката за разпределителя.

 

Антифриз

Добавете антифриз. Правилото е да ползвате същият цвят, който сте ползвали преди като на всеки 2 години е хубаво да сменяте синия антифриз и на всеки пет години червения. Също може да използвате специална добавка за антифриз, с чиято помощ ще намалите с 50% разхода на гориво при режим на загряване, а като бонус купето ще се затопля два пъти по-бързо.

 

Купето

Хубаво е след края на лятото да изперете седалките и да почистите навсякъде.

стари книги 

Използвайте специализирани препарати за таблото, за да го защитите от студа. Огледайте за ръжда и отстранете проблемните места сега. През зимата от солта по пътя ръждата може да се увеличи драстично. Намажете стъклото от вътрешната страна с тънък слой веро, за да предотвратите от замъгляване. Лайсните на вратите и багажника покрийте със слой течен парафин, крем или вазелин. Така няма да замръзват и залепват.

 

Чистачки

За да имате добра видимост погрижете се за чистачките. Сменете перата, ако е необходимо. Подменете течността със зимна или долейте с концентрат, за да не се спука казанчето пр ниски температури.