Авточасти

Помощ! Купих си автоматик!

Помощ! Купих си автоматик!

Помощ! Купих си автоматик!

Това, че автомобилите автоматик не са много разпространени в България е една от основните причини за резервираност сред шофьорите. Новото, различното винаги е малко притеснително, повод за уплаха или дори неоснователен страх. Ако сте харесали такъв автомобил, купете го! Ако не сте управлявали автоматик досега, ще Ви разкажем какво трябва да правите. След няколко тренировки, ще бъде лесно и ще се чувствате уверени зад волана.

 

 

След поръчка на американската армия за разработване на автоматична трансмисия по време на Втората световна война, производителите откриват предимствата и започват подобряване и усъвършенстване като паралелно продават и автомобили в серийното производство в Щатите.

             

Ето какво означават буквите по лоста:

            P - Паркинг /ръчната спирачка/

            R - Заден ход

            N - Освобождаване от скорост

            D - Потегляне и автоматичен режим на работа

            Позиции за директно шофиране - 1, 2, 3 ...

 

При автомобилите автоматик, педалите са само два – този на газта и този на спирачката!  В началото карайте с повишено внимание и контрол на краката.

 

За да тръгнете, първо трябва да запалите двигателя. Това става при натисната спирачка и неподвижен автомобил.


            Когато паркирате автомобила, преместете лоста на P. Така го оставяте на скорост. Ако сте паркирали на по-сериозен наклон, първо дръпнете ръчната спирачка, след което преместете на Р. Внимавайте през зимните месеци. Ръчната спирачка може да замръзне и това да създаде неприятности. Когато тръгвате, отново първо освободете ръчката и след това сменете режима на лоста. Така ще предотвратите износването на скоростнаа кутия.


            При шофиране основното положение на лоста е на буква D. Карайте нежно и внимателно, за да не повредите хидротрансформатора. Това е част, наподобяваща съединител, която се състои от две срещуположно поставени турбини. Те са пълни с масло. Чрез тях се предава въртящият момент от двигателя на автомобила към диференциала. Маслото променя много бързо своите температура и вискозитет и поради тази причина автоматичните скоростни кутии имат охлаждане.


            Ако сте попаднали в задръстване или изчаквате на светофар, дръжте лоста в позиция D. Ако искате да изпреварите или да ускорите бързо отнемете от газта, за да паднат оборотите и рязко дайте газ.

 


            Позициите за директно шофиране , 2, 3 и т.н. се превключват без натискане на спирачката и ограничават смяната на предавките от първа до избраната от Вас позиция. Ако зададете позиция 3 на пример, автоматично ще се сменят предавките от първа до трета като без значение от оборотите ще карате само до трета скорост. Тази опция ще оцените през зимните месеци, при шофиране на планински пътища с много завои  или при шофиране при силен наклон.


Някои автомобили имат и зимен режим, който служи за потегляне от място с по-всока предавка при хлъзгав път. Използвайте го само при нужда. Зимният режим е обозначен с W или снежинка.  

 

Шофирането на автомобил с автоматична скоростна кутия дава повече свобода на водача при опериране с ръце, както и спокойствие за левия крак. Не случайно сте виждали и сцената с ядящите или пиещи кафе шофьори в някои холивудски продукции. С малко практика и Вие ще усетите комфорта на пътя.