Авточасти

Топ десет на най - продаваните автомобили в България!

Топ десет на най - продаваните автомобили в България!

Топ десет на най - продаваните автомобили в България!

Вече стана ясно, че България оглавява класацията за най – много продажби на коли в Европейския съюз. По данни на КАТ над 127 000 автомобили са регистрирани за първата половина на 2014 година, като само 12% са нови. Това се дължи както на липсата на стимул от страна на държавата, така и на невъзможността на повечето хора да си закупят нов автомобил. Нека видим какво купува българинът в такъв случай. В следващите редове ще ви запознаем с най – продаваните автомобили в България на кратко.

 

Едва ли ще има изненадан от фактът, че първото място е окопирано от немската народна кола Volkswagen. Всъщност регистрираните автомобили за първото полугодие на 2014 са 14 490. Внушителна бройка и е логично. Голяма част от автомобилите на марката изискват малко средства за поддръжка. Частите са евтини и дори нещо да се повреди, няма да натовари семейния бюджет с колосална сума. 

 

На второ място се подрежда Опел със завидните продадени 10 943 автомобила. Тук роля има икономичността на опелите, евтините им резервни части и лесната поддръжка. Освен всичкодруго, в лицето на Корса, Опел предлага добро решение за справяне с градския трафик и бързото паркиране.

 

Под номер три се нарежда Мерцедес, следвани от Рено, БМВ, Форд и Ауди. Тук говорим за по – стабилни и обикновено по – мощни автомобили. Въпреки че частите им са по – скъпи, самите автомобили са по – здрави и не се налагат чести ремонти. Но пък като се наложи ... трябва да имате подготвена не малка сума.

 

Осмо, девето и десето място съответно си поделят Пежо, Ситроен и Тойота. Френските и японските автомобили намират все повече почитатели сред българските шофьори. Но въпреки това, остават на крайните места в класацията.

 

Обобщавайки данните, можем да заключим, че българинът предпочита немската кола. Дари заради красивите и изчистени дизайни, дали заради мощността и състезателния дух на някои марки и модели или заради икономичността и практичността на други, факите са на лице. Немското качество е признато в световен мащаб като символ и еталон за най – доброто, без значение от сферата на бизнес. Днес въпреки, че голяма част от фабриките на големите компании са преместили бизнеса си в страни с по – изгодни условия, германците остават лидер на българския пазар.