Авточасти

С грижа за светлините на автомобила!

С грижа за светлините на автомобила!

С грижа за светлините на автомобила!

Светлите часове през лятото се увеличават, но това в никакъв случай не означава, че трябва да пренебрегнете светлините на автомобила си. Хубаво е да се грижите за тях, да следите настройките и осветеността, която ви предоставят. Те са вашите очи вечер и от тях зависи безопасността ви и способността ви да вземате бързи и правилни решения при нощно шофиране. Полагайки малко грижи ще спестите средства и ще си осигурите по – голям комфорт. За да бъдат изрядни и в добро състояние, ето няколко добри идеи за поддръжката им.

 

Вземете чифт кухненски ръкавици, за да предпазите кожата си от раздразнение и изсушаване. Напоете микрофибърна кърпа с разредител за боя или лакочистител. След това почистете внимателно. Изчакайте докато течността се изпари около половин минута и повторете процерурата. Наслоената мръсотия ще се отстрани като ви гарантира добри резултати и траен ефект в продължение на месеци.

 

За да предпазите не само фаровете, но и цялостната визия на колата, може да ползвате специални препарати или ... балсам за коса с ланолин. При дъждовно време, водата ще се отича без да задържа капчици.

 

Друга алтернатива за блестящи фарове и отлични светлини на автомобила е чистенето с непотребен чорапогащник. Просто го напоете с препарат за стъкло и действайте! Резултатите ще ви очароват приятно.

 

Почистването е най – бързата и елементарна стъпка, с която да си осигурите по – добра видимост при нощно шофиране. Разбира се, в комбинация с правилно подбрани крушки и балансирана настройка, резултатите ще бъдат много по – осезаеми. Според вида на вашия автомобил се посъветвайте със специалист какви точно крушки да вземете. На пазара се предлага широко разнообразие от най – различни видове и марки. Проучете внимателно коя крушка ще пасне най – добре на вашия автомобил, за да сте сигурни, че сте направили правилния избор. След това потърсете по магазините или онлайн какви са цените на търсените от вас светлини. Така ще направите най – точния избор.

 

При нощно каране е важно както да имате добра видимост, така и да не заслепявате водачите в срещуположната посока. За целта е много важно да балансирате внимателно фаровете си. Ако сметнете, че не може да се справите сами с тази задача, просто посетете някой сервиз. Чрез специален уред, техниците ще направат най – правилната настройка, за да не заслепявате останалите водачи и да не създавате предпоставка за произшествия. В случай, че решите да се справите сами заредете поне на половина резервоара си и сложете товар в автомобила, равен на най- често ползвания от вас при пътуване. Гумите също трябва да се напомпят до стойностите, с които обикновено шофирате.

 

Сега сте готови да направите настройката самостоятелно. Паркирайте перпендикулярно на произволна вертикална стена. Маркирайте стената там, където е центърът на автомобила (V). Така ще може по – лесно да коригирате настройките на фаровете. Сега отбележете къде се намира центъра на всеки фар (C) и отдалечете автомобила на 7,5 от стената. Свържете точките на двата центъра с линия (H – H) и спуснете друга перпендикулярна линия на предходната, коато да минава през центъра на автомобила. В края отбележете с буква “B”. Направете успоредна линия на (H – H), която минава през точката “B”.

 

За да направите вертикалната настройка трябва да гоните линията (B – B). Така всичко над линията остава тъмно, а под нея късите светлини ще осветяват пътя. Ако фаровете ви се настройват автоматично нагоре надолу, оставете ги в средно положение, когато правите вертикалната настройка.

 

За оптимална видимост отдясно и да не пречите на водачите срещу вас, хоризонталната настройка е от съществено значение. Левият ви фар трябва да осветява в точка “B”, и същевременно да прави диагонална линия на (H – H). Така няма да пречите на движещите се срещу вас.

 

С подходящите грижи за светлините и фаровете, с правилна настройка, ще си осигурите отлична видимост. Полагайки малко усилия ще си гарантирате спокойствие на пътя и добра видимост.