Авточасти

Спирачна система на автомобила

Спирачна система на автомобила

Спирачна система на автомобила

Спирачната система е едно от най – важните звена за всеки автомобил. Тя е тази, която контролира скоростта при движение и осигурява безопасността и надеждността на пътя. В магазините за авточасти и по автоморгите се предлага богато разнообразие от компоненти по спирачната система. За да изберете, е важно да определите кое и най – подходящото звено за вас.

 

Компаниите производители предлагат най – различни варианти. По – старите барабанни спирачни системи са подходящи при агресивно шофиране. Дисковите спирачки, които са по – новият и модерен вариант са по – надеждни и излизат сравнително по – евтино. За да намалят рисковете за шофьора и пътниците, повечето водачи предпочитат дисковите спирачни системи. Принципът на работа на дисковите спирачки е следният. Стоманеният диск се захваща за главината на колелото. Накладките посредством спирачна и хидравлична система оказват натиск на диска и по този начин скоростта се намалява. По – упростен вид на дисковите спирачни системи са тези при велосипедите и по – евтините мотоциклети и мотопеди.   

 

За да функционира добре и да няма предпоставки за пътни произшествия е важно редовно да извършвате профилактика на спирачната система и да следите за нейната правилна експлоатация. От автоморгите и магазините за авточасти, както и онлайн може да намерите интересни и изгодни предложения, които да ви спестят средства и да ви осигурят безопасно шофиране.

 

Накладките също са важна част от спирачната система. Те са основни авточасти и консумативи, които се сменят на определен период от време, като могат да бъдат изработени от кевлар, титан или керамика. В зависимост от качеството им, се определя и цената. Производителите работят над повишаване живота на накладките и понижаване на разходите по поддръжка. Животът им много зависи от начина на каране. Бързото ускорение и рязкото спиране, агресивното шофиране водят до по – голямо натоварване на спирачките и по – бързото износване на накладките. По стандарт животът на накладките е около 35 – 40 хиляди километра, а на спирачните дискове е приблизително 80 – 100 хиляди километра. Ако феродото на накладките е изтъняло до 3 мм, това означава, че е време за смяна. Важно е да знаете, че първите километри след смяна са за напасване на накладките към дисковете. Тогава автомобилът е по – нестбилен и спира по – бавно от обикновено. Затова трябва да се шофира с повишено внимание.