Авточасти

Предстои ли инвазия на електрическите автомобили?

Предстои ли инвазия на електрическите автомобили?

Предстои ли инвазия на електрическите автомобили?

Колите, задвижвани на ток, са най – широко радпространени в САЩ, Япония и Западна Европа. Поради своите икономичност и ефективност постепенно набират скорост в целия свят. За момента в България навлизат плахо и постепенно, но прогнозите сочат, че с добра еко политика и постоянство, в следващите двадесет години, се очаква истински бум.

 

Електрическите коли или електромобили, се задвижват посредством двигател само с електрическо захранване. Те се различават от хибридите, тъй като имат само електро двигател. Всъщност в исторически план се появяват преди двигателите с вътрешно горене още през 1835 година. През 2008 година подобряването на технологиите в производството на акумулатори и котнролери ги връща отново на фокус. Те са по – екологични в сравнение с бензиновите и дизеловите автомобили. Авточастите им на практика също подлежат на смяна и рециклиране. Безшумни са и това им дава особено предимство. Автомобилните гиганти насочват усилията си в развитието на технологията, с цел защита на околната среда и отговаряне на нуждата от екологични автомобили в световен мащаб.  

 

Цената на реконсрукцията на стандартен автомобил в момента е около 15 000 лева, като при ежедневна употреба на колата, инвестицията се възвръща за две години. Това ги прави иновация, върху която си заслужава да помисли всеки сериозен мениджър в страната. Електромобилите са по – икономични, тъй като харчат около три лева на всеки 100 километра. България се присъедини към Съвместната декларация за електрическа мобилност в Европа, с което показва желиание за водене на ефективна политика по този въпрос. Силно се надяваме с течение на времето да се създадат условия за по – широкото разпространение на електромобили и тяхната употреба.

 

Пазарът на авточасти, техническо обслужване и ремонтни дейности осигурява важна роля в поддръжката на автомобили в Европа. Пренасочването на бизнеса в тази насока би открило 3,5 милиона нови работни места на територията на целия Европейски съюз. Развитието на електромобилите е обещаващо и перспективно, като се очаква недостиг на специалисти в областта през следващите десет до петнадесет години. Това прави сферата интересна и актуална за все повече млади хора. На територията на Германия, Франция и други европейски страни се стартира откриването на специалности в универитетите за справяне с предстоящата инвазия. В България това все още предстои, но едно е сигурно. В електромобилите се крие бъдещето и трябва да се подготвим за тях.