Авточасти

Малко повече за технологията Head-up Display

Малко повече за технологията Head-up Display

Малко повече за технологията Head-up Display

Холограмен образ над таблото, точно пред погледа на шофьора, звучи ли ви като автомобилът на Батман? Всъщност това е Head – up дисплей или така наречената съкратено HUD технология, която все по – масово навлиза в по – високите класове автомобили. На холограмния дисплей може да се изобразява скоростта, с която се движите или друга информация за състоянието на колата, както и да сигнализира за възникнал проблем.

 

През 50 – те години на миналия век, технологията за първи път се използва при бойни самолети. Целта е да не се отвлича вниманието на пилота/ водача, при движение с висока скорост. Двадесет години по – късно HUD навлиза в гражданската авиация. През 80 – те за първи път се появява като екстра в автомобил, но няма особен успех. Дали потребителите не са били готови за новъведението или липсата на успеваемост се дължи на други фактори, няма да задълбаваме. Факт е обаче, че през последните години HUD най – сетне започва смело да си пробива път като от 2013 започва да се налага все по – настойчиво от редица производители на автомобили.

 

Предимствата на Head up дисплея са свързани най – вече с по – високата концентрация при управление. Водачът може да настрои устройството да показва навигационни карти, подобно на GPS, да следи скоростта, състоянието на автомобила, да показва данни от автопилота, да дава информация за разстоянието до автомобила пред вас. Образът стандартно се поставя така, че да се визуализира над таблото, малко под най – ниската точка на външна видимост. Системата е особено подходяща есктра при нощно шофиране. В зависимост от възможностите на дисплея, производителите определят цените на устройството. Колкото повече данни може да визуализира, толкова съответно и цената е по – висока. Прогнозите са, че в следващите пет до десет години, дисплеят ще навлезе много по – масово в производството. Резолюциите на HUD системите варират от малки 128 х 128 пиксела до 780 х 280 VGA и по – големи. В магазините за авточасти, както и в онлайн магазините, устройството може да се закупи като допълнителна екстра. В зависимост от вида устройство може да го включите към OBD буксата за диагностика или директно към ел. инсталацията.

 

В допълнение, ако решите да инсталирате HUD система на вашия автомобил, разучете всичките и функции и начини на работа преди да се отправите на път.