Авточасти

Малко повече за грайферите на гумите!

Малко повече за грайферите на гумите!

Малко повече за грайферите на гумите!

Всеизвестно за всеки шофьор е ключовото значение на гумите за стабилността на автомобила на пътя. За да не поднася при дъжд или сняг, за да е сигурен за всички пътници, вашият автомобил се нуждае от качествени гуми, съобразени със сезона и съответното изменение на настилката. Тъй като в момента темата определено е актуална и предстои смяна на зимните гуми с летни, нека разгледаме по – отблизо. В какво се състоят основните разлики в двата типа гуми и за какво са показател символите и числата, изписани на гумитe.

 

Протекторът или по - известен като грайферът на гумата, оказва важно значение за цялостното представяне на автомобила на пътя. Според сезонността, гумите се делят на летни, зимни и всезонни. Поддръжката им, редовната смяна и грижа ще доведе до по – добро представяне на автомобила ви в рзлични метеорологични условия.

 

Зимните гуми са специално изработени от по - меки смеси, за да бъдат по - еластични при ниски температури. Благодарение на това, запазват по - добро сцепление. Множеството ламели по грайферите им позволяват безпроблемно тръгване при сняг, а специалните шарки позволяват на снега да се отстранява при движение на колелата. По този начин вие си гарантирате максимална безопастност за вас и вашите близки. Смяната на  зимните автомобилни гуми е препоръчително да се извършва на около четири години. Тогава каучуковата сплав се износва, дълбочината на грайфера изтънява и стабилността на автомобила вече не е така добра. Ако грайферът достигне дълбочина по – малка от 4 мм, то е време да смените със сигурност зимните си гуми с нови или по – запазени гуми втора употреба. Шофирането със зимни гуми през лятото не е най – опасно, но не е най – препоръчително, заради по - мекия състав на гумата. При топло време тя се износва много по - бързо и грайферът и рязко изтънява.

 

Шофирането с летни гуми през зимата е основна предпоставка за пътни инциденти и сериозни последствия не само за вас, но и за останалите участници в движението. Ето защо е важно да ги ползвате по предназначение – за по – топлите месеци и влажно време. Летните автомобилни гуми са изработени от сплави, които издържат на високите температури и са по – устойчиви. Шарката на грайферите също е различна – с по – дълбоки канали и остри ръбове, които при дъждовно време да отвеждат водата настрани и да осигуряват по – добро сцепление, но се неподходящи за шофиране на заснежени участъци. Ако грайферът изтънее до 2 мм дълбочина, животът на вашите гуми вече клони към изчерпване и е наложително да обмислите тяхната смяна.

 

Всезонните гуми са удачен вариант за употреба и за двата сезона, но притежават повече недостатъци спрямо  предходните два вида. При тях сплавта не е така чувствителна при гореща настилка и шарката на грайферите е компромисен вариант, удачен за не много заснежени и не много мокри пътища. Този тип не се препоръчва за условията на шофиране в България.   

За да определите кои гуми са подходящи за вашия автомобил е достатъчно да разчетете обозначенията на производителя. При надпис „215/45R1791W” на пример 215 показва ширината на гумата в милиметри, а 45 е отношението на височината и ширината на гумата, изразено в проценти. Ако сте решили да сложите по – широки гуми на вашия автомобил е важно да се съобразите с това отношение, за да избегнете триене на колелото в калника или нарушаване на свободата при завиване. Важно е да изчислите височината на гумата по формула, която в конкретния пример ще бъде 215 х 0,45 = 96,75 мм. Това е разстоянието между ръба на джантата и външният край на гумата. Буквата „R” ще ви даде информация за това, че гумата е с радиална структура на каркаса. Числото 17 е показател за диаметъра на джантата, за която е презназначена в цолове/инчове / равен на 2,54 см./. С 91 в случая е обозначен индексът за товароносимост, а латинското „W” обозначава скоростния индекс.

P

150 км. ч

Q

160 км. ч

R

170 км. ч

S

180 км. ч

T

190 км. ч

H

210 км. ч

V

240 км. ч

W

270 км. ч

Y

300 км. ч

Z

Над 300  км. ч

 

Друго от първостепенно значение е страната и посоката на въртене на гумата. Надписът показва начинът на монтаж при гуми със симетрични, асиметрични и комбинирани грайфери, като “Side facing Inwards” се поставя от вътрешната страна, а “Side facing outwards” от външната. За правилното функциониране на гумата е задължително обозначението да бъде спазено и монтажът да бъде извършен правилно.

 

Следете редовно налягането в гумите, проверявайте дълбочината на грайферите и внимавайте при паркиране с бордюрите. Така ще спомогнете за по – пълноценната грижа за вашите гуми. Избягвайте дупките и отстранявайте на време изкривяванията и повредите по джантите. Така ще подобрите цялостната работа на автомобила и ще се чувствате по – спокойни по време на пътуване.

 

При нас в portalzchasti.bg можете да купите и да продадете вашите гуми бързо и лесно! Възползвайте се!