Авточасти

Как да освежим колата си след зимата?

Как да освежим колата си след зимата?

Как да освежим колата си след зимата?

Тази година не можахме да се похвалим със страшни виелици, седмици бедствено положиение в цялата страна и страшни минусови температури. Не, че липсваха такъв тип емоции, особено сега в края на зимата, но в сравниение с предходни години, си беше нормално положението. Как да освежим автомобила си след дългите студени месеци, следват няколко полезни съвета.

 

Започнете с пролетно почистване. Както вкъщи се развихряте и излъсквате до припадък всеки ъгъл, направете същото и с автомобила си. Изберете си подходящо място и започнете активно действие. Изчистете старателно купето, заедно с всички малки ъгълчета, които пропускате от лек мързел. Може дори да разглобите седалките за по – добър ефект. Ще се изненадате какви тайни може да откриете. Цяла зима ежедневно сте влизали с мокри крака, покрити със сняг и студ. По обувките ви е възможно до со полепнали сол и нечистотии. Затова изперете стелките задългжително.

 

Освен купето е важно да наблегнете и на външното почистване. Отстранявайки солта, която ползват при снегопочистването, ще намалите риска от ръжда и по – бърза корозия на метала. Ако от пясъка по пътя сте наранили боята или джантите, поправете дефектите по частите със специализиран коректор.

 

Обърнете внимание на профилактика на отоплителната и вентилационната система. Прахът и мръсотията, особено ако пушите в автомобила, се наслагват. Освен неприятните ароматни нюанси, това може да доведе и до по – сериозна повреда или загуба на видимост на предното стъкло. Затова се погрижете да изчистите и да направите профилактика. Спокойствието е за предпочитане пред висенето по майстори.

 

Проверете уплътненията на прозорците и вратите. От студеното време, влагата и топенето на снегове и ледове, може някое уплътнение да се е закъсало или наранило. Отстранете дефекта сега, защото предстоят летните кратки, но силни превалявания.

 

Не забравяйте гумите. Кога да ги смените е въпрос на индивидуален подход и разбиране. За предпочитане е обаче, да не карате нито много малко, нито много повече със зимните гуми. Пазете грайферите им здрави до следващата зима.

 

Направете технически преглед. Така ще разберете какви са забележките и какво може да се промени, така че да носи наслада при шофиране. Проверете нали всички части на автомобила са в оптимална форма. Ако се съмнявате за нещо отидете при специалист!