Авточасти

Как горивото влияе на авточастите на автомобила?

Как горивото влияе на авточастите на автомобила?

Как горивото влияе на авточастите на автомобила?

Горивото е онази тайна съставка, която вдъхва живот на вашия автомобил. За да работи той без проблеми и да сте доволни от ускорението и от работата на двигателя, трябва да се погрижите горивото да бъде качествено.

 

При поетапното загряване на суровия петрол се отделят различни горива под формата на газове. При ниска темперятура се отделят леките горива като бензин, керосин и лигроин. При малко по – висока температура се отделя по – тежкото дизелово гориво, а най – накрая идва и ред на мазутното гориво и асфалтите.

 

Основните предимства на дизела са свързани с по – малкото количество отделени изгорели газове, около 20% по – малко сравнени с бензина. Тези газове предизвикват редица заболявания и са силно канцерогенни. Филтрите за твърди частици при по – новите дизелови автомобили осигуряват същата и дори понякога по – голяма мощност съпоставени с бензиновите двигатели. В комбинация с факта, че дизеловите двигатели използват до 15% по – малко гориво от бензиновите, ги прави често по – предпочитан вариант. Дизеловите автомобили се търсят повече на пазара за автомобили втора ръка, а частите им често са по – запазени, тъй като дизеловите двигатели се износват по – бавно, заради по – ниските обороти. Дизеловото гориво е по – скъпо, но с него изминавате повече километри. Поради тази причина може би, а и заради всичко по – горе изброено, факт е, че дизеловите автомобили са по – скъпи. Недостатъците им са свързани с по – високото отделяне на азотни окиси и въглеродни частици, които замърсяват околната среда. Освен това разходите по обслужването са по - високи и авточастите им често са по - скъпи.

 

Бензиновите двигатели от своя страна остават поне за момента с по – ниски цени. Тъй като рядко им се налага техническа поддръжка разходите по експлоатацията са по – малки. Друг бонус е, че на пазара се предлагат повече видове бензинови автомобили, отколкото дизелови. Също така, много по – лесно и по – евтино е да монтирате газова или метанова уредба на автомобил с бензинов двигател.

 

Без значение кой от двата вида двигатели сте предпочели е важно да се погрижите за здрави и надеждни авточасти и консумативи, с които автомобилът ви да работи безупречно. За целта е хубаво редовно да правите профилактика, да сменяте филтрите и да проверявате състоянието на колата. Така ще си гарантирате по – дълъг живот на автомобила и по – голяма сигурност на пътя.