Авточасти

До колко можем да спечелим от авточасти в моргата?

До колко можем да спечелим от авточасти в моргата?

До колко можем да спечелим от авточасти в моргата?

Ремонтът или профилактиката на автомобила често пъти са обвързани с време, негативно настроение и нерви по сервизи и магазини. За да си спестите поне част от неприятните емоции, може да ускорите и улесните процеса като изберете авточасти втора употреба от автоморга. В следващите редове ще направим произволно проучване, за да проверим до колко пазаруването от автоморга е по – изгодно.

 

Избираме средно статистическа градска кола, с евтини части и сравнително лесна за поддръжка. Нека да кажем, че е Опел Корса Б. В никакъв случай не правим реклама, просто по наблюдения много такива колички пърхат из градовете, защото са компактни и икономични. Та имаме си ние нашата Корса, но един ден се появява проблем. Да изберем нещо на пръв поглед дребно. Заради студеното време се поврежда централното, а докато се опитваме да отключим с ключа, той се чупи, защото механизмът е много замръзнал, а ние напъваме. Така след известни перипетии и мръзнене на минус 10 градуса, успяваме да се справим и се налага за беда да сменим ключалката.

 

Нашата кола не е скъпа, все пак сме избрали Корса Б. По автосалоните и в интернет, може да ги намерите на цени между 800 и 1500 лева, в зависимост от състоянието. По тази причина решаваме да потърсим най – евтиния вариант за поправка.

 

Първо проверяваме колко струва една нова ключалка. В магазин за авточасти я намираме за 43 лева. Дотук добре, но ще ни трябва и нов ключ, все пак похабихме стария, докато бързахме за работа в студа. Него го откриваме на цена от около 20 лева. Прибавяме и смяната в сервиз и напасването на ключа към ключалката и получаваме обща крайна цена от около 80 лева. На фона на това, че нашият автомобил струва около 800, това прави около една десета от стойността му.

 

Да проверим как бихме се справили в автоморга. Проверяваме за ключалка и изваждаме късмет, сумата е 25 лева. В допълнение след разговора с човека ни се струва, че е склонен и на някаква малка отстъпка. Питаме го за всеки случай за ключ, а той с разбиране отговаря, че има, но ще му е необходимо напасване като предлага да ни помогне, тъй като има опит. За обща стойност от 30 лева се сдобиваме с необходимите авточасти.

 

Сам по себе си примерът е показателен, че с покупката на части в автоморга, плащаме приблизително една трета от това, което бихме платили по принцип.